Het nut van fouten maken

Kleine kinderen die leren lopen, merken bij de eerste honderd keer dat ze het nog niet kunnen. Wat kunnen we daar van leren?

‘Als je een uitwedstrijd, die zo belangrijk voor je is, zo begint… Je laat in de eerste en de beste actie een man zó makkelijk lopen… Dan kun je het over details hebben, maar als je dezelfde fouten blijft maken, dan heb je niks te zoeken in de Champions League’ Khalid Boulahrouz vindt dat Ajax niets te zoeken heeft in de Champions League, omdat zij steeds dezelfde fouten blijven maken. Dat vertelt de oud-international van het Nederlands elftal na Napoli – Ajax (4-2)’ (van: www.ajaxshowtime.com).

Maar zou het niet beter zijn om te kijken naar welke fouten er zijn gemaakt, en naar manieren waarop de fout niet weer gemaakt kan worden? Soms moet je meerdere fouten maken om ze daarna niet meer te maken. Fouten maken heeft een doel: je wordt beter in wat je doet!

Mindset in de sport

Kleine kinderen die leren lopen, merken bij de eerste honderd keer dat ze het nog niet kunnen. Toch geven ze niet op. Later in ons leven leren we om fouten te vermijden. Dit komt omdat we complimenten krijgen voor dingen die we goed doen en worden gestraft voor wat we fout doen. Maar we kunnen alleen beter worden door veel kleine faalmomenten! We proberen dingen uit, merken wat wel of niet werkt, we experimenteren en zoeken, we slagen en falen. Hiervoor moet je uit je veilige zone, je comfortzone.

Wanneer je meer weet over het nut van fouten maken in de sport, kan dat ervoor zorgen dat je fouten maken meer accepteert. Als je je mindset verschuift van het idee dat “de fouten die ik maak aangeven dat ik ergens slecht in ben”, naar: “de fouten die ik maak, geven aan waar mijn groeimogelijkheden liggen”, ben je met een gezondere mindset bezig en ga je ook beter presteren in je sport. Deze mindset kun je zelf beïnvloeden. In plaats van te denken: “ik kan dit dus niet”, hoef je er maar 1 woordje tussen te zetten: “ik kan dit nog niet”. Als ik doorga met oefenen, dan word ik er beter in!

In één keer goed

Niet alleen in de sport, maar op allerlei gebieden maken we allemaal wel eens fouten, en toch zijn we bang om fouten te maken. We willen alles in één keer goed doen.

Maar juist door fouten te maken, kom je verder. Zo hebben we ook leren lopen en fietsen. En daarnaast zijn er zijn door middel van fouten maken uitvindingen gedaan. Uitvinders proberen heel veel dingen, waarbij er ook veel ‘mislukt’, maar hierdoor komen ze wel verder met hun uitvindingen en ideeën. Dit heet trial-and-error, of anders gezegd: beter worden door vallen en opstaan.

Dit stuk verder lezen over fouten maken en verder komen?

Lees de rest van dit stuk op de website van Barkema & De Haan, één van de organisaties achter JEP Veendam.

Zoek jij hulp?

Zoek jij hulp voor je kind of gezin? Of wil je meer weten over JEP Veendam?