Omgaan met stress op school doe je zo!

De scholen zijn weer begonnen en dat is soms best spannend! Zeker in een nieuwe klas. En of je nu een basisschoolleerling bent die net begint met huiswerk, of een middelbare scholier die zich voorbereidt op examens – school kan soms behoorlijk stressvol zijn. Maar maak je geen zorgen; we hebben een paar handige tips voor je verzameld om die stress de baas te worden.

tips voor stress op school

1. Plan en organiseer

Het klinkt misschien saai, maar een beetje plannen kan wonderen doen. Gebruik een agenda of een app om je huiswerk, toetsen en andere verplichtingen bij te houden. Door vooruit te plannen, voorkom je dat je op het laatste moment nog moet blokken.

2. Pauzes zijn belangrijk

Je hersenen hebben af en toe rust nodig. Probeer elk uur minimaal 5 minuten pauze te nemen. Even naar buiten, een stukje lopen of gewoon wat muziek luisteren. Dit helpt je om daarna weer met een frisse blik verder te gaan.

3. Praat erover

Soms helpt het gewoon om je zorgen of frustraties te delen. Praat met je vrienden, ouders of leraren. Ze kunnen je misschien advies geven, of simpelweg luisteren.

4. Zoek een hobby

Of het nu sport, tekenen, muziek of iets anders is – hobby’s zijn een geweldige manier om je hoofd leeg te maken. Ze geven je iets leuks om naar uit te kijken na een lange schooldag.

5. Zorg goed voor jezelf

Slaap voldoende (ja, echt!), eet gezond en beweeg regelmatig. Als je goed voor je lichaam zorgt, zorgt je lichaam ook goed voor jou. En dat kan helpen om je minder gestrest te voelen.

6. Stel realistische doelen

Het is geweldig om hoge verwachtingen van jezelf te hebben, maar zorg ervoor dat ze realistisch zijn. Iedereen maakt fouten of heeft soms een slechte dag. En dat is oké!

7. Ademhalingsoefeningen

Als je je overweldigd voelt, probeer dan even diep in en uit te ademen. Er zijn ook veel apps die je kunnen helpen met korte meditatie- of ademhalingsoefeningen.

8. Vraag om hulp

Als je ergens moeite mee hebt, wees dan niet bang om hulp te vragen. Of het nu gaat om een moeilijke som of een project waar je niet uitkomt – er zijn altijd mensen die je willen helpen.

Onthoud dat je niet de enige bent die zich soms gestrest voelt door school. Maar met de juiste tools en technieken kun je deze stress aanpakken. En vergeet niet: je doet het geweldig! 💪😊

Zoek jij hulp?

Zoek jij hulp voor je kind of gezin? Of wil je meer weten over JEP Veendam?