Op een positieve manier grenzen stellen

Ruzie of onenigheid: dat gebeurt in elk gezin wel eens. Niet gek want bij opgroeien hoort ook het verkennen van grenzen. Grenzen van jezelf en van de ander. Grenzen stellen hoort bij het opvoeden.

Wanneer je als ouder of verzorger grenzen stelt, creëer je veiligheid voor je kind. Daarnaast ontwikkelt je kind door het omgaan met grenzen zelfcontrole. Een belangrijke vaardigheid, die in onze maatschappij soms nodig is. Grenzen stellen is niet hetzelfde als straffen. Bij het stellen van grenzen gaat het erom dat je kind helpt en begeleidt. Bij het bieden een veilige omgeving, het ontwikkelen van sociale vaardigheden en het leren rekening houden met anderen. Maar… het stellen van grenzen is lang niet altijd leuk en makkelijk. Soms gaat het samen met veel boosheid of ruzie.

De manier waarop je grenzen stelt is belangrijk. Kinderen ontwikkelen zich het beste als ouders grenzen stellen op een rustige, invoelende manier. Hoe je grenzen kunt stellen op een positieve manier, vertellen we je graag in deze blog.

 

grenzen stellen

Je kind helpen

Tijdens het stellen van een grens, is het belangrijk om positief contact te houden met je kind. Laat je kind voelen dat je aan zijn kant staat en er bent om te helpen.

Leef je in

Bekijk de situatie vanuit je kind. Probeer je in te leven in je kind en geef begrip voor wat je kind zou kunnen voelen terwijl je de grens opgelegd. Kinderen zijn geneigd grenzen eerder na te leven, wanneer ze het gevoel hebben begrepen te worden.

Hoogstnodige regels

Stel alleen de hoogstnodige regels op. Wanneer je te veel grenzen stelt, kost dat vaak veel meer energie om ze na te leven. Niet alleen voor je kind, maar ook voor jou. Te veel grenzen kunnen ten koste gaan van de band met je kind. Bedenk wat jij echt belangrijk vindt en stel vooral daar grenzen over op.

Geef ze de keuze

Geef je kind controle binnen jouw kader. Geef ze ruimte, laat ze bepalen, bijvoorbeeld door ze keuzes te geven, maar wel binnen jouw regels. Bijvoorbeeld zo: “Gamen mag een half uur per dag, jij mag kiezen of het na schooltijd is of voor het avondeten.”

Positief contact

Probeer niet te straffen of te dreigen, dit werkt vaak averechts. Wanneer je tegenover elkaar komt te staan en verlies je sneller het positieve contact.

Benoemen in plaats van bestraffen

Bij grensoverschrijdend gedrag werkt het het beste om te benoemen wat je ziet gebeuren, vertel de grens en geef aan wat voor gedrag je wel graag wilt zien van je kind. Doe dit in plaats van uitgebreid te vertellen dat ze zich slecht hebben gedragen en te vragen waarom je kind dit gedrag liet zien.

Respecteer de grenzen

Respecteer ook de grenzen van je kind. Kinderen kunnen al heel jong aanvoelen of ze bijvoorbeeld genoeg gegeten hebben en of ze wel of niet aangeraakt willen worden. Door deze grenzen te respecteren, leer je ook aan je kind dat hij of zij mag luisteren naar het eigen gevoel. Zo leer je ze om de grenzen van zichzelf en ook van anderen te respecteren.

Jouw grenzen

Bewaak je eigen grenzen. Probeer voordat je in negativiteit schiet, eerst een bewust te worden van waar je eigen grenzen liggen. Als je kind steeds over je eigen grens heen gaat en je laat dat toe, dan hou je dit niet vol. Je eigen energie raakt op en de relatie met je kind kan onder druk komen te staan. Bewaak dus je eigen grens door je kind niet z’n zin te geven tegen jouw gevoel in. Ook daar leren kinderen veel van.

Deze blog is samen met ProTalent, een van de zes partner van JEP Veendam, tot stand gekomen.

Zoek jij hulp?

Zoek jij hulp voor je kind of gezin? Of wil je meer weten over JEP Veendam?